Om museet

IMG_6185

Från mörker till ljus…

Dalénmuseet är ett modernt upplevelsemuseum. Besökaren kan vandra in i en modell av Gustaf Daléns barndomshem, möta en realistisk vaxdocka av Dalén och se ett ljud- och ljusspel med skådespelaren Sven Wollter som berättare.

Museet innehåller en professionell utställningsdel med ljud- och ljusshow, där förmedlas en känslomässig upplevelse av Gustaf Daléns liv. Vi får även höra honom tala från en radioinspelning. I vår autentiska biograf från 1930-talet visar vi en videopresentation om Daléns liv.

En nyhet som tillkom under 2010 är en modell av Stenstorps stationssamhälle på 1890-talet. Järnvägen hade stor betydelse för Gustaf Dalén under hans uppväxt, och Gustaf Dalén har genom företaget AGA haft stor betydelse för järnvägen genom AGAs signalsystem.

I museet visas även det som följde i spåren av Daléns stora uppfinnarflit till exempel AGA-bilen, filmprojektorer, radio- och TV-apparater, kuvöser, mätutrustning, AGAFON-diktafonen från 40-talet och den 60 år gamla uppfinningen hjärt-lungmaskinen.

Under 2012 uppmärksammade vi att det var 100 år sedan Gustaf Dalén fick nobelpriset i fysik för sina uppfinningar klippapparaten och solventilen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>